Maxim L. over zijn huisbrand: "Zoiets verwacht je niet."

Schermafbeelding 2019-06-12 om 11.31.45.png

Stel je voor: je hebt een huis gekocht, er hard aan gewerkt om het te renoveren, en als je net één week je intrek genomen hebt, slaat het noodlot toe: er breekt brand uit! Het overkwam het gezin van Maxim L. Twee jaar geleden werden ze om 5u ‘s morgens opgeschrikt door rookhinder. Een smeulende wasmachine. Enkele minuten later stond de berging in lichterlaaie. Maxim L.: “Het is niet te geloven hoeveel schade rook kan aanbrengen.”

We wisten meteen dat er iets aan de hand was

Maxim neemt ons even terug naar de bewuste nacht. “Rond 5u ‘s nachts werden we wakker gemaakt door onze dochter. Normaal slaapt ze als een roosje, we wisten dus meteen dat er iets aan de hand was. Ik kwam beneden en zag dat er rookontwikkeling was in de berging. Toen ik de deur opendeed, ging de ruimte helemaal in vlammen op. Waarschijnlijk was de wasmachine eerst nog aan het smeulen maar van zodra er zuurstof via de deur binnenkwam, ging het heel snel.”

Da’s niet het moment om de held uit te hangen. In films kan dat misschien maar de warmte en de rook duwden me letterlijk naar buiten. (Maxim)

Niet het moment om de held uit te hangen

Maxim waarschuwde meteen zijn vrouw en dochter en maande hen aan naar buiten te gaan. Zelf probeerde hij nog te redden wat er te redden viel: “Ondertussen was ons huis helemaal doordrongen van de rook. We slapen altijd met het raam open. Dat zorgde ervoor dat de rook als door een schoorsteen naar boven werd gezogen. Vanaf de straat dachten mensen zelfs dat onze slaapkamer in brand stond. Het enige wat ik heb kunnen redden waren de autosleutels en onze kat. De rook was ondertussen pikzwart geworden. Ik zag echt niks meer. Da’s niet het moment om de held uit te hangen. In films kan dat misschien maar de warmte en de rook duwden me letterlijk naar buiten.”

Het ergste? De rookschade

Copyright Lieven Samyn

Copyright Lieven Samyn

Een geluk bij een groot ongeluk: de brandweer was snel ter plaatse. Na een kleine 7 minuten startten de bluswerken en enkele uren later kon men de schade opmeten. Maxim: “De berging en alle elektrische toestellen waren in vlammen opgegaan. Een groot deel van de keuken, die aanpaalt aan de berging was gesmolten. Maar het ergste van al was de rookschade. Je kan niet geloven hoeveel schade rook aanbrengt: van beneden tot boven, alles was kapot. Meubels, kledij, stoffen, bedden, speelgoed … gewoon onbruikbaar.”

De brandweer zei ons dat elk toestel dat aangesloten is aan een stopcontact, brand kan veroorzaken. (Maxim)

Zoiets verwacht je niet

De vraag die blijft: waarom is die wasmachine beginnen smeulen? “Eigenlijk hebben we er nog altijd het raden naar,” zegt Maxim. “Het toestel was misschien 6 jaar oud. Waarschijnlijk is er een kleine kortsluiting binnenin de machine opgetreden en heeft dat vuur veroorzaakt. De brandweer zei ons dat elk toestel dat aangesloten is aan een stopcontact, brand kan veroorzaken. Maar ja, dat komt bijna nooit voor. Je verwacht dat niet hé.”

Nochtans - o ironie - de plannen voor een alarmsysteem met rookmelders waren al gemaakt. Maxim: “Inderdaad, we zouden er die zomer werk van maken. Brute pech hé. Vandaag hebben we rookmelders in elke kamer en een alarmsysteem dat in verbinding staat met onze GSM. Het heeft een tijd geduurd, maar de rust is eindelijk teruggekeerd. En toch: als onze buurman zijn open haard aansteekt en ik ruik de rook… ik krijg het op één of andere manier nog altijd een beetje moeilijk.”  Het gezin van Maxim kan opnieuw gerust slapen dankzij: