4 zaken waarop je moet letten bij het kopen van camera's

Camera's bestaan in honderden modellen en versies. Hoe weet je nu welke de ideale camera is voor jouw situatie? Wij sommen alvast 4 belangrijke parameters op.

Imke MATT Security

1. Type lens

Schermafbeelding 2018-10-09 om 09.28.07.png

De lens is vanzelfsprekend een belangrijke factor bij de aankoop van een camera. We bespreken hieronder de 6 meest voorkomende.

Vaste lens

Camera’s met een vaste lens zijn de ideale oplossing om het overzicht te bewaren of specifieke vaststaande objecten in het oog te houden. Het beeld heeft een vaste kijkhoek, afhankelijk van lensgrootte. Je kan digitaal inzoomen, wat impliceert dat je het beeld uitrekt als je zoomt en dat vervolgens beeldkwaliteit vermindert.

Camera’s met een vast lens hebben een uitstekende verhouding prijs/beeldkwaliteit.

Varifocale lens

Varifocale Lens

Bij een camera met varifocale lens kan je live tot 3x optisch zoomen. Dat betekent dat je inzoomt zonder verlies van beeldkwaliteit. Een camera met varifocale lens is dus ideaal om objecten in detail te bekijken vanop een bepaalde afstand. 

Een camera met varifocale lens dient nauwkeurig afgesteld te worden:

  • De lens motoriseren om te besturen met je laptop of smartphone.

  • Specifiek afstellen van wat je wel of niet wil zien.

Pan-Tilt-Zoom (PTZ) lens

PTZ Camera

Een PTZ-camera heeft uitzonderlijk veel bewegingsvrijheid. Met 1 PTZ-camera kan je een groot terrein bewaken vanop 1 punt.

Een PTZ-camera kan:

  • van boven naar beneden bewegen

  • 360° rond zijn as draaien

  • tussen 10x en 30x optisch zoomen.

Een PTZ-camera is een ideale toevoeging naast overzichtscamera’s om specifieke situaties/locaties in het oog te houden of om te gebruiken bij live-monitoring.

Panoramische lens

Panoramische lens MATT Security

Met 1 slim geplaatste panoramische camera kan je een grote oppervlakte in de gaten houden. Ideaal voor bijvoorbeeld een parking of opslagplaats.

In combinatie met een PTZ-camera, houd je elke beweging goed in het oog.

Fish eye lens of 360° lens

Fisheye camera MATT Security

Een fish eye is een camera die 360° kan capteren. Fish eye heeft z'n naam te danken aan het feit dat het beeld ovaal-of cirkelvormig is. De camera kan de beelden zowel in 180- als 360 graden opnemen en is daarom handig om in te zetten in winkels, magazijnen, festivals en concertzalen.

Met slechts één slim geplaatste beveiligingscamera kan je dus een volledige ruimte beveiligen.

ANPR camera (Automatic number plate recognition)

ANPR Camera MATT Security

Zoals de afkorting doet vermoeden zijn dit camera's die speciaal ontworpen zijn om nummerplaten te herkennen. Deze worden vaak gebruikt door de politie bij op- en afritten van autostrades maar kunnen ook ingezet worden om poorten in de gaten te houden en dergelijke.

2. Dome/Eyeball vs Bullet

Naast het type lens kan ook de vorm van een camera variëren. Er bestaan dome & bullet camera's.

Dome

Zwarte camera MATT Security

Een ‘dome camera’ is een bolvormige camera die je zowel schuin tegen de muur als tegen het plafond kan installeren. De lens fungeert als een kogelgewricht waardoor je de kijkrichting zelf kunt instellen.

Deze camera wordt meestal bij particulieren binnen geplaatst omdat dit type minder opvalt dan de bullet camera’s en dus de meest esthetische oplossing is.

Bullet

Bullet camera MATT Security

De ‘bullet camera’ is een kokervormige camera die iets groter uitvalt dan de dome camera. Je kan deze eveneens op verschillende manieren monteren, maar het kogelgewricht zit in zijn voet. Het nadeel van dit type camera is dat ze gemakkelijker te saboteren zijn (je kan de camera makkelijker bedekken). Om die reden worden bullet camera’s meestal op hoogtes geplaatst waar je niet gemakkelijk aan kan.


3. Megapixel (MP)

Naast de lens en het type camera is het aantal megapixel een belangrijke parameter bij de keuze van een camera. Hier gaat het vooral over de 'scherpte' van jouw beelden.

Het beeld van een camera is, net zoals alle andere beelden, onderverdeeld in allemaal kleine, vierkante blokjes (pixels). Hoe meer blokjes, hoe duidelijker en hoe scherper jouw beeld.

De camera's die MATT Security plaatst hebben minimum 2MP en standaard 4MP, goed voor een uitstekende prijs-kwaliteit. Een andere optie zijn de zogenaamde 4K-camera's. Deze camera's beginnen aan een resolutie vanaf 8MP en laten je toe om grotere terreinen of ruimtes héél scherp en in detail te bekijken.

4. Infrarood (nachtvisie)

Een laatste belangrijke factor bij de keuze van een camera is het nachtzicht. Is het voor jou belangrijk dat de camera 's nachts ook een goed zicht geeft? Of is het enkel de bedoeling dat hij overdag goed ziet?

Uiteraard heeft elke camera in ons gamma Infrarood. Vooral bij vaste lenzen is het echter belangrijk hoe de infrarood geplaatst wordt tegenover de kijklens. Bij camera's die betere resultaten halen in het donker, zit de infrood meestal uitgesplitst. Bij camera's met een minder nachtzicht, zie je dat de infrarood rond de lens zit.

Ko-No Kuurne MATT Security
Ko-No Kuurne MATT Security Nachtvisie

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat de aankoop van bewakingscamera’s best weloverwogen gebeurt. Vanzelfsprekend kun je steeds op een MATT Security vertegenwoordiger rekenen voor advies op jouw maat.

Op zoek naar het ideale camerabewakingssysteem? Contacteer ons gerust en wij komen ter plaatse kijken welke camera’s aan jouw vraag beantwoorden.