Hoe werkt IP-camerabewaking?

Camerabewaking MATT Security  Oostende

Eerst en vooral: camerabewaking is, in tegenstelling tot alarmsystemen, altijd bekabeld. Draadloze camera's (bijv. op batterijen) zijn nog niet op de markt. Er bestaan wel al wifi-camera's maar deze raden wij enkel aan voor binnentoepassingen. En ja, wifi-camera's hebben ook stroom nodig, dus deze zijn evenmin 'draadloos'.

Hoe ziet het ideale systeem er uit?

schema camerabewaking technisch

Een ideaal systeem bestaat idealiter uit verschillende camera's. Deze worden bekabeld met UTP (Cat 5 of Cat 6) naar de recorder en naar de modem (internet). De recorder wordt uiteraard ook aangesloten op een voedingsbron (in dit voorbeeld een stopcontact maar dit kan bijvoorbeeld ook rechtstreeks op je elektriciteitskast).

Camerabewaking Huis

De camera’s zelf hebben slechts 1 kabel nodig, dit noemen we Power Over Ethernet (POE). Dit wil zeggen dat de kabels zowel voeding als beeldtransmissie over dezelfde kabel krijgen. Door de camera aan te sluiten op internet, kan je je beelden overal te wereld bekijken, mits 3G/4G of een internetverbinding en dit zowel via smartphone, tablet, pc of laptop.

Belangrijk om weten is dat een recorder bestaat uit verschillende kanalen. Dit kan een 4-kanaals recorder zijn, een 8-kanaals, 16-kanaals … Afhankelijk van het aantal camera's, kies je het type recorder.

Oei, ik wil een camera plaatsen waar er geen UTP kabel ligt, of geen mogelijkheden meer zijn om te bekabelen?

Uiteraard bekijken we tijdens ons adviesgesprek wat de mogelijkheden zijn. Indien de bekabeling echt een probleem blijkt, dan zoeken we samen naar oplossingen. Eén van de mogelijke oplossingen is een Powerline.

Hoe werkt een Powerline?
Met een Powerline kan je verbinding maken tussen je modem of recorder en je camera door het elektriciteitsnetwerk aan te wenden. De ene adapter wordt geplaatst bij je modem. De andere adapter plaats je in de nabijheid van de camera. Vanuit de laatste adapter kan je dan terug verder met je UTP kabel. Op die manier gebruik je het stroomnetwerk als UTP kabel.

Werking Powerline

Heb je nog vragen over de bekabeling van je camera’s? We bespreken dit graag tijdens een adviesgesprek.