Een alarmsysteem: met of zonder meldkamer?

Installeren we een alarmsysteem met of zonder meldkamer? Het is een vraag die meer dan eens opduikt tijdens adviesgesprekken. Tijd dus om hier wat dieper op in te gaan.

Eerst en vooral: een meldkamer is geen verplichting. Bij MATT Security heb je de keuze. Sommige klanten (zowel particulieren als bedrijven) kiezen voor een meldkamer anderen willen hun alarm zelf monitoren. Maar misschien even terug naar het begin: wat valt er precies te melden over een meldkamer?

 

een meldkamer, wat is dat?

Meldkamer - MATT Security

België beschikt over verschillende meldkamers, ook wel noodcentrales of alarmcentrales genoemd. Dit zijn een streng gereglementeerde externe diensten bestaande uit speciaal opgeleide centralisten die 24/7 in contact staat met duizenden alarmsystemen. Een meldkamer ontvangt, registreert en beoordeelt incidentmeldingen en kan, in nood, de hulpdiensten verwittigen (politiediensten, brandweer of medische interventie).

 

Wanneer komen de hulpdiensten langs bij een inbraakalarm?

Wanneer er 1 detector alarm geeft, dan wordt de klant opgebeld met de vraag of alles OK is. In dit geval wordt de politie nog niet verwittigd. De meldkamer belt enkel naar de politie vanaf 2 detecties, bijvoorbeeld een eerste detectie aan de berging en een tweede detectie in de keuken. Dit is volgens de meldkamer een geverifieerd alarm, en dus geen vals alarm.

Wanneer er slechts 1 detectie is, dan wordt verondersteld dat de 'potentiële inbreker' zich slechts in 1 ruimte bevindt en daar blijft, wat zeer onwaarschijnlijk is. In deze situaties gaat het meestal over de klant zelf die te laat was om het alarmsysteem uit te schakelen. Dit is meteen de reden waarom er nog geen politie wordt verwittigd.

Bij 2 detecties belt de meldkamer nog altijd eerst naar de klant om te verifiëren. De klant kan dan zelf kiezen of politie gestuurd wordt of niet. Indien de meldkamer de klant na twee detecties niet kunnen bereiken, dan wordt sowieso de politie opgetrommeld.

 

Wat zijn de voordelen van een meldkamer?

• snelle opvolging mogelijk
• persoonlijk contact bij noodsituaties
• snellere inschakeling van hulpdiensten
• extra gemoedsrust voor klant

 

bestaat er een alternatief voor een meldkamer?

Zoals eerder aangehaald is een meldkamer niet verplicht bij MATT Security. Je kunt ook via sms of voice bericht verwittigd worden en zelf de meldingen monitoren. In dat geval plaatsen we een M2M Sim-kaart in jouw alarmsysteem. Bij alarm of brand wordt dan een automatische sms verstuurd die je op de hoogte brengt van de situatie van je alarmsysteem. Ook in geval van stroompanne ontvang je een sms.

 

een meldkamer, ja of nee? onze Conclusie.

In tijden van smartphones en push berichten kiezen veel mensen ervoor om zelf hun alarmsysteem te monitoren, eventueel in combinatie met opvolging via camera's. Desondanks heeft de meldkamer ontegensprekelijk heel wat voordelen. Denk maar aan de extra gemoedsrust. Zeker voor bedrijven blijft het inschakelen van een meldkamersysteem daarom geen overbodige luxe.

 

Advies nodig rond alarmsystemen?