Gaat het inbraakalarm af? Volg dan deze stappen.

Gaat het inbraakalarm af? Volg dan deze stappen:

1.
Controleer of het wel degelijk gaat over een (poging tot) inbraak. Wijst er iets op een inbraak: inbraaksporen, een verdacht voertuig, voetstappen in de tuin, vreemd geluid in huis, enz.? Of gaat het om een vals alarm? Vergat een huisgenoot misschien bij het binnengaan het alarm te deactiveren, loopt de hond rond in de alarmbewaakte zone, is er een raam blijven openstaan, enz.?

2.
Bel het nummer 112, als je weet dat het geen loos alarm is. Vermeld:

 • Jouw naam en telefoonnummer.
 • Het gebruikersnummer van het alarmsysteem.
 • Hoe je controleerde dat het geen vals alarm was.
 • In welk deel van het pand er iets aan de hand is.

3.
Ga ter plaatse. Wanneer de politie arriveert, moet er ook iemand bij het pand zijn. Die moet de politie binnenlaten en het alarmsysteem kunnen uitschakelen. Je mag ook een contactpersoon of een bewakingsagent sturen. Let er wel op dat de politie altijd als eerste het pand binnengaat. Zij zijn het best opgeleid, uitgerust en bevoegd om risico?s te beoordelen en inbrekers in hun kraag te vatten.

 • Let op! De beheerder van het noodnummer behandelt soms een alarmmelding niet onmiddellijk als:
  • Het alarmsysteem niet werd gecontroleerd.
  • Je de verplichte inlichtingen niet doorgaf.
    
 • Pas op, het is verboden:
  • Het nummer 112 op te roepen zonder dat je hebt nagegaan of het al dan niet om een echt alarm gaat.
  • Om het alarm te melden aan andere nummers dan 112.
  • Om een alarm te melden door middel van een ingesproken bericht op een automatisch meldsysteem. Zulke automatische meldsystemen bezetten de telefoonlijnen van de politie en die moeten vrij blijven voor noodoproepen?
    

4.
Is er sprake van een vals alarm? Dan mag de politie de buitensirene en het licht neutraliseren, met alle middelen en zonder jouw toestemming. Maar ze mogen het gebouw wel niet binnendringen. Wie de regels overtreedt, maakt kans op een boete. Wie de politie laat uitrukken voor een vals alarm, riskeert een retributie te moeten betalen. De politiediensten moeten namelijk altijd paraat staan voor echte ongevallen.