Tips om met een veilig gevoel op vakantie te vertrekken

De start van de zomervakantie is naar jaarlijkse gewoonte het signaal voor een hoop Belgen om hun woning te verlaten. Ze gaan dan naar festivals of barbecues en laten hun huis vaak onbeheerd achter. Om te vermijden dat zij het slachtoffer worden van inbrekers of brandwonden oplopen aan barbecues of kampvuren, geeft MATT Security deze handige tips.

Bereid uw vertrek voor

Niet thuis zijn, betekent dat inbekers vrij spel hebben zodra ze uw woning binnen geraken. Om te vermijden dat ze hun gang kunnen gaan, neem je beter deze eenvoudige maatregelen.

- Vermijd om de data van je afwezigheid te vermelden op je antwoordapparaat en probeer je oproepen door te schakelen naar je gsm. Laat ook geen bericht op het antwoordapparaat, melding op e-mail, Facebook, twitter of Instagram na. Maak het dieven dus niet te gemakkelijk.

- Communiceer je afwezigheden niet op sociale netwerken. Zet dus geen vakantiefoto’s op sociale netwerken. Hiermee toon je aan dat je afwezig bent en ver weg van huis. Wacht hier liever mee tot je weer thuis bent. Zorg ervoor dat je de informatie op je Facebook-account beveiligt zodat niet iedereen hiertoe toegang heeft. Geef bijvoorbeeld alleen toegang aan je beste vrienden en niet aan vrienden van uw vrienden. Zo voorkom je dat personen met slechte bedoelingen uw doen en laten kennen.

- Vraag voor je vertrek ‘vakantietoezicht’ aan bij de politie. Dat kan via de lokale politie of www.police-on-web.be .

- Heb je buitenverlichting (met een bewegingsdetector)? Zet die dan voor je vertrek aan.

- Plaats tijdschakelaars op een aantal lampen. Het kan de indruk wekken dat je ‘s avonds thuis bent.

- Sociale controle is belangrijk. Licht een buurman of andere vertrouwenspersoon in over je vertrek. Misschien willen ze ook wel je rolluiken oplaten en de post ophalen?

- Laat geen gereedschap rondslingeren in de omgeving van je huis. Een ladder of hamer zijn nuttige instrumenten in de handen van een inbreker.

- Leg geen sleutels op typische plaatsen (vb. onder de mat).

- Activeer je alarmsysteem en verwittig eventueel de alarmcentrale over je vertrek.

- Doe voor je vertrek een test van de branddetectoren. Vervang indien nodig de batterij.

- Wanneer je vertrekt, zet dan eerst alle elektrische apparaten uit, behalve ijskast en diepvriezer.

Wil je weten hoe veilig je woning is? Vraag hier een GRATIS veiligheidscheck aan.

 

Beveilig je administratieve documenten en waardevolle goederen

- Maak voor je vertrek een kopie van allerlei belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, reispas, rijbewijs en boorddocumenten van voertuigen. Laat alle belangrijke documenten die je niet meteen nodig hebt thuis en bewaar ze daar op een veilige plaats.

- Maak een inventaris van de serienummers van alle waardevolle voorwerpen en neem foto’s van waardevolle voorwerpen zonder serienummer

- Vraag bij de gemeente een Kids-ID of elektronische identiteitskaart voor kinderen aan als je op reis vertrekt. Zo raak je zonder problemen langs grenscontroles.

- Met de Kids-ID kan je ook het systeem 'Hallo Ouders' activeren. Noteer daarna het telefoonnummer van 'Hallo Ouders' – 0032-78.15.03.50 – én het rijksregisternummer van het kind in de kleding of op een armbandje van het kind.

Als het kind verloren loopt, kan men een familielid of kennis trachten te bereiken. Antwoordt niemand, dan belandt de oproep over het kind in nood bij Child Focus.

 

Beveilig uw voertuig

- Laat niets waardevols in je wagen en toon dat: laat je handschoenkastje en kofferzeil open.

- Haal je boorddocumenten uit je wagen, ze zijn geld waard voor criminelen

- Koppel je voertuig aan het alarmsysteem. Zo ben je ook gerust wanneer je uw wagen achterlaat.

 

Let op voor gauwdieven

- Sluit je (hand)tas goed af en houd de sluitingen naar jou gericht.

- Op stap? Let dan op voor gauwdieven. Bewaar niet alle waardevolle zaken op 1 plaats (bijv. geld, papieren …) en laat je op straat niet zomaar afleiden. Het kan een manoeuvre zijn om iets van je te stelen.

- Steek de pincodes van je elektronische identiteitskaart, eID of bankkaarten niet in je portefeuille. Beperk ook de hoeveelheid cash geld dat je bij je hebt.

- Hang op café of restaurant je jas niet achteloos op een stoel of aan een kapstok terwijl in de zakken nog waardevolle spullen zitten.

 

Op reis

- Huur je een vakantiewoning? Zorg dan dat je de vluchtroute en uitgangen van het gebouw goed kent. Controleer eventueel ook de aanwezige rookdetectoren.

- Ben je met het gezin op vakantie aan de Belgische kust? Dan kun je ter plaatse anti-verdwaalbandjes krijgen voor de kinderen. Die zorgen ervoor dat de redders verloren gelopen kinderen sneller en gemakkelijker kunnen verenigen met hun ouders. De armbandjes zijn gratis beschikbaar bij de redders, openbare toiletten, toeristische diensten en de EHBO-posten.

 

Toch slachtoffer geworden?

Preventie voorkomt niet alles. Dit moet je doen wanneer je toch het slachtoffer geworden bent.

- Doe bij diefstal van een waardevol goed zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie.

- Ben je je identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd het gestolen? Bel gratis 00800-21.23.21.23 en blokkeer je kaart. Meer info op www.docstop.be .

- Bankkaart kwijt of gestolen ? Bel Card Stop : 070-34.43.44. (24/7 bereikbaar)

- Als je dringende hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie, is het nummer '112' het enige noodnummer dat je in heel Europa gratis kan bellen. Meer info op www.112.be .

 

Veilig op vakantie vertrekken?

Beveilig uw woning optimaal. MATT Security is specialist in beveiligingsoplossingen. Vraag vrijblijvende info over alarmsystemen, camerabewaking of branddetectie en vertrek met een veilig gevoel op vakantie.

Meer info?